tiistai 22. lokakuuta 2013

high school

Ajattelin tehdä ihan tälläisen erillisen postauksen Uuden-Seelannin koulujärjestelmästä ja koulunkäynnistä, koska koulussa sitä aikaa tulee vietettyä aika paljon. Lukio on myös aika erilainen verrattuna suomalaisiin lukioihin. 

Ihan yleisesti pientä alkua. Koulu aloitetaan 5-vuotiaina, jolloin mennään primary schooliin. Primary schoolissa ovat vuodet yhdestä kahdeksaan. Tämän jälkeen haetaan lukioon eli high schooliin. Uudesta-Seelannista löytyy niin julkisia kuin yksityisiä high schooleja. High school on pakollinen 16-vuotiaaksi asti. Periaatteessa high school loppuu kuitenkin vasta 17 vuoden iässä.

Mairehau high school on on Uuden-Seelannin mittakaavassa pieni lukio. Oppilaita on vain n. 340. Vaikka se tuntuu ihan sopivalta summalta suomalaisen näkökulmasta, pitää muistaa, että luokka-asteita on vuodesta yhdeksän vuoteen kolmetoista. Esimerkiksi minun vuodella (year 12) on vain 40 oppilasta. Koulun jatkuessa kesäloman jälkeen vuodelle 13 jatkaa enää 22 oppilasta, joten puolet jättävät high schoolin kesken. Jotkut ovat saaneet jo stipendin yliopistoon ja jotkut jättävät koulun kesken töiden takia. Se on hassua, sillä ei Suomessa mun ikäisillä ole samalla tavalla vakituista jokapäiväistä työtä. Eihän työnantajat edes palkkaa mielellään koululaisia. Täällä sitten taas, jos käyt koulua se tarkoittaa, että olet vastuuntuntoinen ja tulet varmasti siinä tapauksessa aina töihinkin.



Lounas tuodaan joko itse tai sitten sen voi ostaa canteenista. Hostäiti tekee lounaan kaikille host-sisaruksille niin samalla myös minulle. Canteenista voi ostaa kaikkia ihania (epäterveellisiä) piiraita, pitsoja, sipsejä ja nuudeleita. Oma henkilökohtainen suosikki on wedges, eli perunatikut ketsupilla ja valkosipulivoilla :D ja joku vielä sanoo, että vaihtovuoden aikana tulee lisäkiloja..?



Päivät alkavat 08:45. Maanantaisin ja keskiviikkoisin päästään (jopa) puoli kolme koulusta, mutta muina päivinä varttia yli kolme. Välillä on vähän hankalaa, kun on tottunut, että Suomessa voi päästä koulusta jo yhdeltä. Oppitunnit kestävät tasan yhden tunnin ja aineita on viisi joka päivä. Vuoden alussa valitaan n. 6 ainetta, jotka pysyvät samoina läpi vuoden. Ensimmäisen oppitunnin jälkeen on form class tai assembly. Form class ajaa saman asian kuin ryhmänohjaajan tapaamiset ja assembly on koko koulun yhteinen tai vain senioreiden (year 12-13).  Assemblyssä jaetaan palkintoja, kunnianosoituksia ja vastaanotetaan vieraita. Välitunteja ei ole, vaan luokasta siirrytään aina seuraavaan samntien. Kello 11 aikaan on vartin mittainen interval ja kahden aikoihin lounas, joten näillä tauoilla sitten pärjätään.

Muuten oppitunnit ja opiskelu eroavat suomalaisesta vastineestaan. Opettajista käytetään aina nimeä Mr tai Miss. Se on hassua, miten opettajia pitää puhutella kohteliaasti, mutta oppitunneilla kynät ja kumit lentelevät joskus puolin ja toisin :D En kyllä haluaisi olla täällä opettajana...ihme, miten näiden mielenterveys on vielä kohdillaan. Kaikki tehtävät suoritetaan aina essee-muodossa ja ne kirjoitetaan kuulakärkikynällä. Jaksoja on neljä ja jokaisen jälkeen on kahden viikon loma, sekä tietenkin parin kuukauden kesäloma joulu-tammikuusssa.


Täällä ei tarvitse ostaa koulukirjoja läheskään kaikkiin aineisiin. Niihin aineisiin joihin se tarvitaan, sen voi saada koululta tai mennä ostamaan oma. Ihan kohtuu isoja ainakin noi matikan kirjat.




High school ei ole täällä vain yksi iso, monikerroksinen rakennus vaan se koostuu monista eri rakennuksista. Mairehausta löytyy myös mm. iso ruohokenttä pelejä varten ja tennis-kentät.


Koulubussit ei sentään ole keltaisia täällä :D aamuisin lähdetään Kaeden kanssa bussi-pysäkille vähän kahdeksan jälkeen ja koulun loputtua bussit vievät oppilaat takaisin.

Täällä ei oikein tunneta sanaa harrastaa jotakin. Koulu tarjoaa urheilumahdollisuudet, laulun- ja soiton-opetuksen. Seuraavat kaksi jaksoa pelaan koulun  indoor netball-joukueessa. Huomenna on ensimmäinen peli, joka tuli kaikille vähän puskista. Ensimmäinen peli ja en ole ikinä pelannut netballia! Ei se mitään hei, kokemushan sekin sitten on. Toivottavasti en vaan tuhoa koko joukkueen peliä osaamattomuudellani :D

2 kommenttia:

  1. Aika lailla samanlaiselta kuulostaa toi systeemi kuin Australiassakin! Mitä mieltä sä muuten oot siitä, että valitaan vaan kuus ainetta? Mua häiritsi se aika paljon, olisin halunnut monta ainetta ja saada paljon yleissivistystä :D

    www.minullaonsiivet.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mun mielestä ois hyvä, jos vois vaihtaa lukujärjestystä puolessa välissä vuotta, niin pääsisi kokeilemaan kaikkea! Ihan samaa mieltä siis ollaan :D

      Poista